Projecten

Steun aan Guaymí-indianenkinderen

indian children In het Zuiden van Costa Rica leven de Guaymí-indianen; een stam verdeeld over vier reservaten. Tipi Jungla zet zich in voor de kinderen van het reservaat Limoncito; gelegen in de buurt San Vito en op drie uur autorijden van de lodge. Gasten kunnen een bezoek aan het reservaat brengen en zelf schoolmaterialen uitreiken aan de armste scholen. Een bezoek aan het reservaat biedt een kans om van dichtbij te zien hoe de indianen leven en trachten hun gewoontes en tradities te behouden. Het is ook mogelijk een financiële bijdrage te doen.

Zeeschildpadden

Op Playa Matapalo (5 km. van Tipi Jungla) wordt ieder jaar door vrijwilligers meegewerkt aan een project om zeeschildpadden te beschermen tegen stroperij. De zeeschildpadden. van de soort Tortuga Lora, komen tussen juli en november aan land om er hun eieren te leggen. Vrijwilligers rapen de eieren en brengen ze naar een plek waar ze dag en nacht bewaakt worden, tot het moment dat de schildpadjes uit het ei kruipen. Het vrijlaten vindt plaats onder streng toezicht. Tipi Jungla biedt haar gasten de kans om een avond, onder leiding van een gids, op het strand te patrouilleren. Tussen augustus en november bestaat er tevens een kans schildpadjes geboren te zien worden en mee te helpen bij de vrijlating.

Sterilisatie en castratie honden en katten

Een keer per kwartaal vindt er in het dorp Matapalo een actie plaats om honden en katten te castreren en steriliseren. Dit o.a. ter voorkoming dat er (nog meer) huisdieren op straat belanden. Wat namelijk gepaard gaat met een hoop leed. Een dierenarts probeert gedurende een dag zoveel mogelijk dieren te opereren en doet dit tegen een gereduceerd tarief. Doordat de kosten van een dergelijke operatie hoog zijn kunnen veel dorpelingen het financieel niet opbrengen hun dier te laten helpen. Tipi Jungla draagt haar steentje bij door via sociale media mensen in Nederland op te roepen een donatie te doen zodat er zoveel mogelijk huisdieren geholpen kunnen worden.

Rood Oog maki-kikker onderzoek

Red eyed tree frogGedurende een jaar tijd heeft Tipi Jungla een eigen onderzoek uitgevoerd gericht op de levenscyclus van deze kikker. De Rood Oog maki-kikker heeft haar leefgebied achter de woning van de eigenaren en plant zich daar voort. Tipi Jungla’s gasten hebben de mogelijkheid deze populaire kikker in de avonduren te spotten en meer te weten te komen over deze kikkersoort.

 

Beschermen van kaaimannen

In een natuurlijke plas gelegen aan de weg naar Tipi Jungla leven een aantal kaaimannen. Helaas ligt hun leefgebied middenin een rijstveld, wat regelmatig met giftige stoffen bespoten wordt. Een andere bedreiging is het moment van het oogsten van de rijst. Machines zullen de kaaimannen verwonden, doordat zij zich regelmatig buiten de plas bevinden. Middels een bord wordt er nu aandacht gevraagd voor deze kaaimannen en er wordt bij de persoon die de grond pacht aangedrongen rekening te houden met hun aanwezigheid.

Redden en vrijlating wilde dieren

Tijdens een storm viel een jonge luiaard uit een boom op de grond. Gelukkig mankeerde ze niks. Na enkele dagen verzorgd te zijn door een vrijwilliger in het nabijgelegen dorp Matapalo is ze vrijgelaten in de omgeving van Tipi Jungla. Deze vormt namelijk een ideale habitat voor de Drie-tenige luiaard, die voornamelijk de bladeren van de Cecopria-bomen eet. Dit is één van de vele verhalen over wilde dieren die wij regelmatig moeten redden in de jungle.

 

Vogels tellen

birds of tipi junglaTipi Jungla doet mee aan de eerste officiële gezamenlijk vogeltelling van Costa Rica. Met Google Maps is een route uitgestippeld in de omgeving van de lodge. De gegevens van de telling komen ten goede aan de vogelstichting AOCR (Asosciación de Ornitólogos de Costa Rica).

Comments are closed